Saturday, August 17, 2013

သင့္အမ်ဳိးသားကို ေကၽြးသင့္ေသာ အစာ ၁၀ မ်ဳိး



အမ်ဳိးသား အမ်ားစုက အစာကို စနစ္တက် ေရြးခ်ယ္ၿပီး စားေလ့ မရွိၾကပါဘူး။ ဒါ့အျပင္ က်န္းမာေရးကိုလည္း ဂ႐ုမစိုက္ဘဲ လ်စ္လ်ဴ႐ႈထားေလ့ ရွိၾကပါတယ္။ ဒီအခ်က္ဟာ အမ်ဳိးသားေတြရဲ႕ သက္ရွည္ က်န္းမာေရးကို အဟန္႔အတား ျဖစ္ေစတဲ့ အခ်က္တစ္ခု ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဇနီးမယားေတြကပဲ သင့္အမ်ဳိးသား အတြက္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့အစာေတြ ပါဝင္ေအာင္ ျပင္ဆင္ေပးသင့္ပါတယ္။

(၁) ဂ်ဳံမႈန္႔အၾကမ္း

အမ်ဳိးသားေတြအတြက္ အေကာင္းဆံုးနံနက္စာမွာ ဂ်ဳံမႈန္႔အၾကမ္း ပါဝင္သင့္ပါတယ္။ ဒါမွသာ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်မႈ ရွိမွာပါ။ ခ်က္ၿပီးသား ဂ်ဳံမႈန္႔အၾကမ္း တစ္ခြက္မွာ ေပ်ာ္ဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ သံုးဂရမ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ၾကာၾကာ ဗိုက္ျပည့္ေစၿပီး ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ တည္ၿငိမ္ကာ ေသြးတြင္းကို လက္စထေရာအဆင့္ ေလ်ာ့က်မႈ ရွိေစပါတယ္။ ဂ်ဳံမႈန္႔အၾကမ္းမွာ ကိုယ္ခံစြမ္းအား ေကာင္းေစတဲ့ သြပ္ဓာတ္၊ စိတ္ဖိစီးမႈ တြန္းလွန္ေပးတဲ့ ဗီတာမင္ဘီနဲ႔ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ အစြမ္းရွိတဲ့ တျခား ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။

(၂) ငွက္ေပ်ာသီး

ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပိုတက္စီယမ္ အမ်ားအျပား ပါဝင္တဲ့အတြက္ အမ်ဳိးသားေတြရဲ႕ ေသြးဖိအားကို ထိန္းညႇိေပးႏိုင္သလို ႂကြက္တက္တာမ်ဳိး မျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အစြမ္းရွိတာေၾကာင့္ အဆစ္နဲ႔ ႂကြက္သားေတြကို တစ္ေန႔လံုး နာက်င္ကိုက္ခဲမႈ ကင္းေဝးေစပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ ငွက္ေပ်ာသီးကို စားေပးရင္ကို လက္စထေရာ ေလ်ာ့က်ေစၿပီး အူမႀကီးကင္ဆာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ မဂၢနီဆီယမ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေလျဖတ္တဲ့ အႏၲရာယ္ကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

(၃) ခရမ္းခ်ဥ္သီး

ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ လိုင္ကိုပင္း ပါဝင္ၿပီး ဆီးက်ိတ္က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ေစတဲ့အတြက္ အမ်ဳိးသားေတြအတြက္ စံျပ အစာပါ။ အစြမ္းထက္ ကာ႐ိုတီးႏြိဳက္ ျဖစ္တာေၾကာင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အနီေရာင္ ျဖစ္ေစတဲ့အျပင္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏႈန္းကိုပါ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို မစားခင္ အရင္ခ်က္ပါ။ အပူေပးလိုက္တဲ့အခါ လိုင္ကိုပင္းကို စုပ္ယူအား ပိုေကာင္းေစလို႔ပါ။

(၄) ဘလူးဘယ္ရီသီး

ဘလူးဘယ္ရီသီး တစ္ေအာင္စမွာ ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓာတ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားမ်ား ပါဝင္ပါတယ္။ ဘလူးဘယ္ရီသီးကို အျပာေရာင္ ျဖစ္ေစတဲ့ အစြမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ဟာ အန္သိုဆိုင္ယာနင္ ခႏၶာကိုယ္ထဲက အစြမ္းထက္ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(၅) သံလြင္ဆီ

တစ္ေန႔ သံလြင္ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းစား႐ံုနဲ႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေစၿပီး စိတ္ခံစားမႈ ေကာင္းမြန္ေစကာ ေရာဂါေဝဒနာကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ သံလြင္ဆီမွာ မျပည့္ဝဆီအျပင္ ဗီတာမင္အီးနဲ႔ ကာ႐ိုတီးႏြိဳက္ေတြလို အစြမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြလည္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးတိုး က်ေစၿပီး ကင္ဆာေရာဂါ ႀကီးထြားႏႈန္းကို ခ်ဳိးႏွိမ္ေပးကာ ပန္းနာရင္က်ပ္ ေရာဂါနဲ႔ အဆစ္ေရာင္နာ ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ သံလြင္ဆီမွာ ေရာင္ရမ္းမႈက်ေစတဲ့ အာနိသင္ရွိၿပီး နာက်င္ကိုက္ခဲမႈနဲ႔ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

(၆) သစ္ၾကားသီး

သစ္ၾကားသီးမွာပါတဲ့ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဆီလီနီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္နဲ႔ ဗီတာမင္အီးတို႔ဟာ ဆီးက်ိတ္ကို အကာအကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ သစ္ၾကားသီးကို ပံုမွန္စားသူေတြဟာ ေသြးတြင္းစုစုေပါင္း ကုိလက္စထေရာအဆင့္ ၅ ဒသမ ၄ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စေရာ ၉ ဒသမ ၈ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်မႈ ရွိေၾကာင္း အေမရိကန္ အာဟာရ ဂ်ာနယ္ရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။

(၇) ပန္းေဂၚဖီစိမ္း

ပန္းေဂၚဖီစိမ္းမွာ ကိုယ္ခံစြမ္းအား ေကာင္းေစတဲ့ ဗီတာမင္ေအ၊ စီနဲ႔ အီးတို႔အျပင္ မဂၢနီဆီယမ္နဲ႔ ပိုတက္စီယမ္စတဲ့ သတၱဳဓာတ္ေတြလည္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးဖိအားကို ထိန္းႏိုင္တဲ့အျပင္ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။

(၈) အဆီမ်ားေသာငါး

အဆီမ်ားတဲ့ ငါးမွာ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ထရစ္ပတိုဖန္ အာဟာရဓာတ္လည္း ပါဝင္တဲ့အတြက္ တစ္ေန႔လံုး စိတ္တည္ၿငိမ္ လန္းဆန္းေစၿပီး အိပ္ေရးဝဝ အိပ္ေပ်ာ္ေစပါတယ္။

(၉) ပဲမည္း

ဆိုဒီယမ္၊ အဆီနဲ႔ ကိုလက္စထေရာ ပါဝင္မႈ နည္းၿပီး အမွ်င္ဓာတ္မ်ားတဲ့ ပဲမည္းကို စားတာေၾကာင့္ တစ္ေန႔လံုး စြမ္းအင္ ျပည့္ဝေစပါတယ္။ ပဲက အေရာင္ပိုရင့္ ေလေလ၊ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ပမာဏ ပိုမ်ားေလေလ ျဖစ္ပါတယ္။ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ အစာေတြကို စားတာေၾကာင့္ ကင္ဆာနဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

(၁၀) လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္

လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္ ေသာက္တာေၾကာင့္ ကက္တီခ်င္လို အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ရရွိေစၿပီး ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ဟန္႔တားေပးႏိုင္ကာ ကိုယ္ခံစြမ္း အားေကာင္းေစတဲ့ အင္ဇိုင္းထုတ္လုပ္မႈကို အားေပးပါတယ္။

ေကအမ္
GOOD HEALTH

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...