Saturday, August 24, 2013

ငါးပိ ဖိုဘီးယား ျဖစ္ေတာ့မွာလား




ငါးပိတြင္ ယူရီးယားဓာတ္ေျမၾသဇာ ထည့္သြင္းအသုံးျပဳေနေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံ စားသုံးသူကာကြယ္ေရးအသင္း၏ ၿပီးခဲ့သည့္တစ္ပတ္ အတြင္းက ထုတ္ျပန္ခ်က္က တစ္ရက္ ႏွစ္နပ္ထက္မနည္း နိစၥဓူဝ စားသုံးေနသူမ်ားကို တပ္လွန္႔လိုက္သည္။

ငါးမ်ား အလ်င္အျမန္ အ႐ိုးေဆြးၿပီး ႏူးလာေစရန္ ငါးပိသိပ္ရာတြင္ ယူရီးယားထည့္သြင္းျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း ယင္းအသင္းက ဆိုသည္။
ယခင္ ၂၀၀၉ ခုႏွစ္က အႏၲရာယ္ရွိေသာဆိုးေဆးပါဝင္ခဲ့သည့္ ငါးပိအမ်ဳိးမ်ဳိးကို စားသုံးရန္မသင့္ အစားအစာ မ်ားအျဖစ္ က်န္းမာေရးဝန္ႀကီးဌာနက တရားဝင္ ေၾကညာထုတ္ျပန္ ခဲ့ၿပီးေနာက္ ယခုအႀကိမ္ ငါးပိျပႆနာသည္ ေလးႏွစ္အတြင္း တစ္ေက်ာ့ျပန္လာျခင္း ျဖစ္သည္။

ေနျပည္ေတာ္ ၿမဳိ႕မေဈးအနီးရွိ ဝန္ထမ္းအိမ္ရာတြင္ ေနထိုင္သည့္ ငါးပိႀကဳိက္သူ ေဒၚလွလွဝင္းအတြက္မူ ထို ငါးပိသတင္းက ငါးပိမစားခ်င္ ေတာ့ေလာက္ေအာင္ ျဖစ္သြားသည္။
"လုပ္ငန္းရွင္တစ္ဦးက ငါးပိနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ စီးပြားေရးလုပ္ငန္း လုပ္ဖို႔ ဧရာဝတီတိုင္းဘက္မွာ သြားရွာတာ အဲဒီဘက္က ငါးပိေတြမွာ ဓာတ္ေျမၾသဇာေတြ ထည့္ထားတာ သိခဲ့ရတယ္" ဟု ျမန္မာႏိုင္ငံ စားသုံးသူကာကြယ္ေရးအသင္း ဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခိုင္က The Voice သို႔ ေျပာဆိုသည္။

စားသုံးသူ ကာကြယ္ေရးအသင္း၏ ေၾကညာခ်က္သည္ ငါးပိလုပ္ငန္းရွင္မ်ား အတြက္ စိန္ေခၚမႈသစ္အျဖစ္ ထပ္မံေပၚေပါက္လာခဲ့သည္။ သို႔ေသာ္ ၂၀၀၉ ခုႏွစ္ ငါးပိျပႆနာေၾကာင့္ စီးပြားေရးထိခိုက္မႈ သိသိသာသာ မျဖစ္ခဲ့သည့္အတြက္ ယခု အႀကိမ္အတြက္လည္း စိုးရိမ္ပူပန္စိတ္ နည္းပါးေၾကာင္း ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္ လုပ္ငန္းရွင္မ်ားထံမွ သိရသည္။

ယင္းေၾကညာခ်က္ ထုတ္ခဲ့ၿပီးေနာက္ အသင္း၏ တာဝန္ရွိသူမ်ားကလည္း ေဈးကြက္တြင္းရွိ ငါးပိအမ်ဳိးမ်ဳိးကို ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ရန္ စီစဥ္လ်က္ရွိေၾကာင္း အဆိုပါအသင္း အတြင္းေရးမွဴး ေဒၚစိုးကလ်ာထိုက္က ေျပာဆိုသည္။

က်န္းမာေရးဝန္ႀကီးဌာန လက္ေအာက္ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရး ဌာန၊ စီးပြား/ကူးသန္းဝန္ႀကီးဌာန၊ ရန္ကုန္ၿမဳိ႕ေတာ္ စည္ပင္သာယာေရး ေကာ္မတီႏွင့္ သက္ဆိုင္ရာ က်န္းမာေရး တာဝန္ခံမ်ားက ရန္ကုန္ၿမဳိ႕တြင္းရွိ ဆူပါမားကက္ႀကီးမ်ားႏွင့္ ေဈးမ်ားတြင္ ငါးပိ အပါအဝင္ အျခားသီးႏွံ အစားအေသာက္ မ်ားကို ၾသဂုတ္လ ၂၀ ရက္ေန႔တြင္ လိုက္လံ စစ္ေဆးခဲ့ေသာ္လည္း ႏွစ္ရက္ၾကာသည္ အထိ အေျဖမထြက္ေသးေပ။

ဧရာဝတီတိုင္းေဒသႀကီးမွ လုပ္ငန္းရွင္ အမ်ားစုသည္ ငါးပိရည္က်ဳိ ငါးအတြက္ ငါးဆားနယ္ အဆင့္ထိသာ အမ်ားစု လုပ္ကိုင္ၾကၿပီး ငါးပိရည္က်ဳိျဖစ္သည္ အထိကိုမူ သက္ဆိုင္ရာပြဲ႐ုံႀကီးမ်ားက ထပ္မံေဆာင္႐ြက္ၾကေၾကာင္း၊ ငါးပိရည္က်ဳိအဆင့္ ေရာက္ရွိရန္ ငါးဆားနယ္မ်ားကို အနည္းဆုံးေလးလခန္႔ထိ အိုးအတြင္းသိပ္ထားရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း ဧရာဝတီတိုင္း ေဒသႀကီး ဖ်ာပုံၿမဳိ႕နယ္ ဓမင္းဆိပ္ေက်း႐ြာ မွ မိ႐ိုးဖလာ ငါးပိလုပ္ငန္းလုပ္ကိုင္ခဲ့သူ ဦးမ်ဳိးဦးက The Voice သို႔ ေျပာၾကားသည္။
"ကြၽန္ေတာ္တို႔ဘက္ကေတာ့ ငါးျမန္ျမန္နပ္ဖို႔ဆို ငါးဆားနယ္ကို ေနကို ေသခ်ာမလွမ္းဘဲ ထမင္းစိုစိုနဲ႔ တစ္ခါတည္း ေရာသိပ္လိုက္တာပဲ။ ဓာတ္ေျမၾသဇာေတြ မသုံးၾကသလို အလုပ္႐ႈပ္မွာစိုးလို႔ အိုးေတာင္ မသိပ္ဘဲ ပြဲစားေတြဆီ အပ္ၾကတယ္" ဟု ၄င္းက ထပ္မံေျပာဆိုသည္။

ေလးေထာင့္ကန္ ငါးပိငါးေျခာက္႐ုံ (၃) ဥကၠ႒ ဦးေမာင္ေမာင္သိန္းကလည္း မိမိ အေတြ႔အႀကံဳအရ နယ္ဘက္မွ တစ္ႏိုင္တစ္ပိုင္ ငါးပိလုပ္ကိုင္သူမ်ားသည္ ေရာင္းတမ္းဝင္ေအာင္ မလိုလားအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား သုံးကာ ရန္ကုန္ေဈးသို႔ လာေရာက္ေရာင္းခ် ၾကျခင္းျဖစ္ၿပီး ယခင္ႏွစ္မ်ားက ယင္းကဲ႔သို႔ မၾကားဖူးေၾကာင္း ေျပာဆိုသည္။
"သက္ဆိုင္ရာက စစ္ေဆးမယ္ဆိုရင္ ေဈးေတြမွာ ေရွာင္တခင္စစ္ၿပီး ဘာတံဆိပ္လဲ၊ ဘယ္ကဝယ္လဲဆိုတာ စစ္ေဆးၿပီး အျမစ္ျပတ္ေအာင္ ေဆာင္႐ြက္ေစခ်င္တယ္" ဟု ၄င္းက အႀကံျပဳေျပာဆိုသည္။

စားသုံးသူ ကာကြယ္ေရးအသင္း ကလည္း ဓာတ္ခြဲခန္းတြင္ သြားေရာက္ စစ္ေဆးၿပီး လာမည့္တစ္ပတ္ အတြင္း စစ္ေဆးေတြ႔ရွိခ်က္မ်ားကို ေၾကညာသြားမည္ဟု ထုတ္ျပန္ခဲ့သည္။

"စစ္ေဆးခ်က္အေျဖေပၚ မူတည္ၿပီး စားသင့္၊ မစားသင့္ စဥ္းစားရမွာက စားသုံးသူေတြ အပိုင္းပါ" ဟု အဆိုပါအသင္း တာဝန္ရွိသူ ေဒၚစိုးကလ်ာထိုက္က ဆိုသည္။

ဓာတ္ေျမၾသဇာ ထည့္သြင္းထား ေသာ ငါးပိမ်ားသည္ လူ႔ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အဆိပ္သင့္ေစႏိုင္ၿပီး ေရရွည္စားသုံးပါက ကင္ဆာေရာဂါအမ်ဳိးမ်ဳိး ျဖစ္ေစႏိုင္သည္။

ယူရီးယားဓာတ္ေျမၾသဇာတြင္ ပါဝင္ေသာ အမိုနီယမ္ႏိုက္ထ႐ိုက္ ကြန္ေပါင္းမ်ားသည္ ေရရွည္စားသုံးပါက အစာအိမ္ကင္ဆာ၊ အစာေရမ်ဳိကင္ဆာႏွင့္ အူမႀကီးကင္ဆာတို႔ ျဖစ္ပြားေစေၾကာင္း၊ ကေလးငယ္မ်ားတြင္မူ ေသြးကင္ဆာ၊ အမ်ဳိးသမီးမ်ားတြင္မူ မ်ဳိးဥကင္ဆာ၊ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ စအိုကင္ဆာ၊ ဆီးအိမ္ကင္ဆာ၊ ပန္ကရိယကင္ဆာတို႔ ျဖစ္ႏိုင္ေၾကာင္း အေထြေထြေရာဂါဆရာဝန္ ေဒါက္တာဝမ္းထြဋ္က The Voice သို႔ ရွင္းလင္းေျပာၾကားသည္။
ယင္းအျပင္ အယ္ဇိုင္းမားေရာဂါ၊ အမ်ဳိးအစား(၂) ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ႏွင့္ ပါကင္ဆန္ ေရာဂါ (ဦးေႏွာက္၏ ေအာက္ေျခတြင္ ရွိေသာ အာ႐ုံေၾကာ အဖုမ်ား ပ်က္စီးေသာေရာဂါ) တို႔ကို ျဖစ္ပြားေစႏိုင္ေၾကာင္း ၄င္းက ထပ္ေလာင္းေျပာဆိုသည္။

တစ္ဖက္တြင္လည္း ႏိုင္ငံတကာ ပညာရွင္မ်ား၏ ေလ့လာေတြ႔ရွိခ်က္အရ ယူရီးယားကုိ အစားအစာမ်ားတြင္ ထည့္သြင္းပါက ယူရီးယားအာနိသင္ တျဖည္းျဖည္း ေလ်ာ့ပါးသြားေၾကာင္း၊ ယူရီးယားသည္ ျပင္ပတြင္ ၾကာရွည္ မတည္ၿမဲႏိုင္ဘဲ အမိုးနီးယားႏွင့္ ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုဒ္ အျဖစ္ ေျပာင္းလဲသြားတတ္ၿပီး ယင္းေျပာင္းလဲသြားေသာ ျဒပ္ေပါင္းသည္ လူ႔ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အႏၲရာယ္မျဖစ္ေစေၾကာင္း ေဒါက္တာဝမ္းထြဋ္က ထပ္မံ ေျပာၾကားသည္။

မည္သို႔ပင္ဆိုေစ ငါးပိေၾကာင့္သာမက အျခားအစားအစားမ်ားတြင္ လူကို အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစေသာ ဓာတ္သတၱဳမ်ား ပါဝင္ျခင္းႏွင့္ ေနထိုင္မႈပုံစံမ်ား ေျပာင္းလဲလာျခင္းေၾကာင့္ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း ႏွစ္စဥ္တိုးတက္လ်က္ ရွိေၾကာင္း က်န္းမာေရးဝန္ႀကီးဌာန တာဝန္ရွိသူမ်ားက သတိေပး ေျပာၾကားထားသည္။

"ပိုက္ဆံဘယ္ေလာက္ရရ အဲဒါမ်ဳိးေတာ့ မလုပ္သင့္ဘူး" ဟု ဦးေမာင္ေမာင္ သိန္းက အႀကံျပဳေျပာၾကားသည္။

အစိုးရကလည္း ယင္းကဲ႔သို႔အစား အေသာက္တြင္ မသမာမႈမ်ား အသုံးျပဳမႈ မ်ားကို အျပစ္ေပးရန္ အမ်ဳိးသား အစားအေသာက္ဥပေဒတြင္ ေငြဒဏ္သတ္မွတ္ ခ်က္ကို အနည္းဆုံး ငါးေထာင္မွ အမ်ားဆုံး ငါးသိန္းထိ တိုးျမႇင့္ျပင္ဆင္ထားသည္။

သို႔ေသာ္ လက္ေတြ႔ေဆာင္႐ြက္ခ်က္ တြင္မူ ျမန္မာႏိုင္ငံရွိ စားသုံးသူမ်ားသည္ အခြင့္အေရး ဆုံး႐ႈံးမႈမ်ား ခံစားေနရေသးသည္။ ေန႔စဥ္စားသုံးေသာ အစားအစာမ်ားသည္ က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၲရာယ္ရွိ ေသာ္လည္း ျပန္လည္တုံ႔ျပန္ရန္ အခြင့္အေရးက အလွမ္းကြာေနေသးသည္။
ငါးပိကဲ႔သို႔ ေန႔စဥ္စားအစားအစာတြင္ အႏၲရာယ္ရွိပစၥည္းမ်ား ပါဝင္ေလ့ ရွိသည္မွာ မဆန္းေတာ့သလို ျဖစ္ေနသည္။

ငါးပိမတိုင္မီ အခ်ဥ္ရည္တြင္ ဆာလျဖဴရစ္အက္စစ္ ေတြ႔ရွိျခင္း၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ မ်ားတြင္ ဆိုးေဆးအသုံးျပဳျခင္း၊ လက္ဖက္တြင္ ဆုိးေဆးအသုံးျပဳျခင္း၊ မယ္လမင္းဓာတ္ပါ ႏို႔မႈန္႔မ်ား ဝင္ေရာက္ လာျခင္း ျဖစ္သည္။
ယခု ျမန္မာ့ဟင္းပြဲတြင္ မပါမျဖစ္ ငါးပိအလွည့္သို႔ ေရာက္လာၿပီ။ လူအမ်ား ငါးပိေၾကာက္ေရာဂါ (ငါးပိ ဖိုဘီးယား) ျဖစ္ေတာ့မလား။

"အရင္က မသိလို႔စားတာ။ အခုသိေတာ့ မစားေတာ့ဘူး" ဟု ငါးပိခ်စ္သူ ေဒၚလွလွဝင္းက ဆိုေလသည္။

(ရေလး၊ ေအာင္မ်ဳိးထက္)The Voice

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...